Ολική αρθροπλαστική γόνατος

Ανώδυνη, αναίμακτη, άμεση βάδισηΧωρίς τραυματισμό του εκτατικού μηχανισμού
Οστεοαρθρίτιδα ή εκφυλιστική αρθροπάθεια είναι μία από τις παθήσεις που προσβάλλουν τις αρθρώσεις και μάλιστα η πιο συχνή. Εμφανίζεται κυρίως στην τρίτη ηλικία, αλλά η αρχή της είναι σε πολύ νεώτερες ηλικίες, ανεξάρτητα από φύλο ή φυλή και η κατανομή της είναι ίδια σε όλα τα μήκη της γης.
 
Είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας και το δεύτερο σε συχνότητα αίτιο που προκαλεί μακροχρόνια ανικανότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που προσβάλλει 50% των ατόμων ηλικίας >65 ετών και περισσότερο τις γυναίκες.
Σχεδόν όλα τα άτομα ηλικίας >75 ετών έχουν ακτινογραφικά ευρήματα οστεοαρθρίτιδας. Η αρχική βλάβη εμφανίζεται στην επιφάνεια της άρθρωσης και στη συνέχεια εμφανίζεται η αντίδραση του οστού. Ο όρος οστεοαρθρίτιδα παράγεται εκ του οστεο που σημαίνει τη συμμετοχή του οστού και αρθρίτιδα που σημαίνει βλάβη της άρθρωσης.

 

 

Κλινική εικόνα

Ο πόνος αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα της πάθησης. Αρχικά εμφανίζεται μετά από κόπωση και στη συνέχεια μετά από παρατεταμένη ακινησία. Πολλές φορές οι ασθενείς αναφέρουν πως δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι ή μετά από παραμονή σε κάθισμα για λίγη ώρα. Αργότερα ο πόνος γίνεται συνεχής ακόμη και κατά την ανάπαυση και μερικές φορές ξυπνάει τον ασθενή τη νύχτα. Ο πόνος είναι δυνατόν να διαρκέσει από μερικές μέρες έως και μήνες.


Η δυσκαμψία αποτελεί το δεύτερο σύμπτωμα και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε περιορισμό της κίνησης της άρθρωσης. Η παραμόρφωση αποτελεί την τελική κατάληξη της πάθησης. 
 

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται από ορθοπεδικό μετά από κλινικό και ακτινολογικό έλεγχο.

 

Θεραπεία

Στα αρχικά στάδια η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική, δηλαδή χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, αποφυγή κόπωσης και φυσιοθεραπεία. Η θεραπεία όμως είναι κυρίως χειρουργική.
 

Oλική αρθροπλαστική του γόνατος

 
Σε ολική αρθροπλαστική γόνατος υποβάλλονται οι ασθενείς που πάσχουν από προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Με την επέμβαση αυτή μειώνεται ο πόνος, αποκαθίσταται η κίνηση του ασθενούς και το πιο βασικό βελτιώνει την ποιότητα ζωής του.

Η επέμβαση αυτή γίνεται σε ασθενείς που έχουν χρόνια αρθρίτιδα και έχουν αποτύχει οι συντηρητικές θεραπείες, όπως φαρμακευτική αγωγή, ενδαρθρικές ενέσεις κ.λ.π.

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος έχει μακρά ιστορία και πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Στην ολική αρθροπλαστική γόνατος αντικαθίστανται οι κατεστραμμένες περιοχές της άρθρωσης του γόνατος με εμφυτεύματα από κράματα ατσαλιού και τιτανίου και πλαστικού (πολυαιθυλένιο), τα οποία είναι πολύ ανθεκτικά και απολύτως συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα τμήματα της πρόθεσης μοιάζουν στη φυσιολογική ανατομία του γόνατος και λειτουργούν σαν μία φυσιολογική άρθρωση.

Η πιο νέα και αποτελεσματική μέθοδος είναι η ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος με την οποία τοποθετείται τεχνιτή άρθρωση στο γόνατο με πολύ μικρότερη από την συμβατική μέθοδο τομή (10 εκ. αντί των 20-25 εκ. της τομής της συμβατικής μεθόδου), χωρίς διατομή των μυών του τετρακεφάλου, ο οποίος είναι ο κυριότερος παράγοντας στη λειτουργία του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος και ευθύνεται για την ικανότητά μας να στεκόμαστε όρθιοι και να βαδίζουμε. Κατά συνέπεια η αποκατάσταση είναι γρηγορότερη, η παραμονή στο νοσοκομείο είναι μικρότερη (3 ημέρες), η κίνηση της αρθρώσεως έχει μεγαλύτερο εύρος, ο μετεγχειρητικός πόνος ελάχιστος και έχει μικρότερη απώλεια αίματος διεγχειρητικά.

Η ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να συνδυαστεί και με ψηφιακή υποβοήθηση (computer assisted surgery) και με πλοήγηση (navigation).

Λοιπές Πληροφορίες
Η MIS γόνατος μπορεί, επίσης, να συνδυαστεί και με εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος, όπου, με την βοήθεια τρισδιάστατων εικόνων αξονικής ή και μαγνητικής τομογραφίας, σχεδιάζονται  ειδικοί οδηγοί τοποθέτησης των εμφυτευμάτων, προσαρμοσμένοι στην ανατομία του γόνατος κάθε ατόμου. 

 


 

 

ΜΑΘΕΤΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ολική αρθροπλαστική γόνατος

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

 

Ανώδυνη, αναίμακτη, άμεση βάδιση, χωρίς τραυματισμό του εκτατικού μηχανισμού.
Η μετεγχειρητική αποκατάσταση γίνεται σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και είναι πλήρης με τον ασθενή να επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες πολύ πιο γρήγορα και χωρίς χωλότητα.
 
 

Μάθετε περισσότεραΚότσια - Διαδερμική χειρουργική

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΤΟΥ
ΒΛΑΙΣΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ

Κότσια - Διαδερμική χειρουργική
 

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική του άκρου ποδός είναι μια νέα επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης της παθολογίας του άκρου ποδός. (Κότσια, Γαμψοδακτυλία, Σφυροδακτυλία, ’κανθα πτέρνας, πτώση Μεταταρσίων, Μεταταρσαλγία κ.α.)

Το κότσι (κότσι του ράφτη) είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, περισσότερο υγείας και λιγότερο αισθητικής, που μπορεί τώρα να αντιμετωπισθεί εύκολα και απλά. Η χρήση ανώδυνης μικροχειρουργικής τεχνικής, διαδερμικά με τοπική αναισθησία, εξασφαλίζει ποιοτικό και μόνιμο αποτέλεσμα με νοσηλεία λίγων μόνο ωρών.

 

Μάθετε περισσότεραAMIS - Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική Ισχίου

Κότσια - Διαδερμική χειρουργική
 

Με τον όρο AMIS, αναφερόμαστε στην χειρουργική τεχνική προσπέλασης του ισχίου. Η βασική αρχή της τεχνικής αυτής, είναι η προσέγγιση του ισχίου από το ανατομικό μεσοδιάστημα που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μυς, τον ραπτικό και τον τείνοντα την πλατεία περιτονία. Με μια μόνο τομή, 6 εώς 8 cm.

 

Μάθετε περισσότερα