Κατάγματα

Κατάγματα είναι σπασμένα οστά. Εάν έχετε ένα πλήρες ή μερικό κάταγμα, έχετε ένα σπασμένο κόκκαλο.
Ένα κόκκαλο μπορεί να σπάσει εντελώς ή να σπάσει μερικώς σε οποιοδήποτε αριθμό τρόπων (σταυροειδώς, κατά μήκος, στη μέση).
Πώς συμβαίνουν τα κατάγματα;

Τα κατάγματα μπορούν να συμβούν με ποικίλους τρόπους, αλλά υπάρχουν τρεις κοινές αιτίες:

 • Αποτέλεσμα τραύματος. Παραδείγματος χάριν, μια πτώση, ένα ατύχημα ή ένα τροχαίο μπορούν να οδηγήσουν σε ένα κάταγμα.
   
 • Η οστεοπόρωση μπορεί επίσης να συμβάλει στα κατάγματα. Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια των οστών που οδηγεί στη "εκλέπτυνση" του οστού. Τα κόκκαλα γίνονται εύθραυστα και εύθρυπτα.
   
 • Η κατάχρηση οδηγεί μερικές φορές στα κατάγματα κοπώσεως. Αυτοί είναι συνηθισμένα στους αθλητές και τους νεοσύλλεκτους.
   

Διάγνωση των καταγμάτων

Συνήθως, ξέρετε αμέσως εάν έχετε σπάσει ένα κόκκαλο. Μπορείτε να ακούσετε έναν ήχο θραύσεως ή ραγίσματος. Η περιοχή γύρω από το σπάσιμο θα είναι επώδυνη και πρησμένη. Ένα άκρο μπορεί να παραμορφωθεί, ή ένα μέρος του οστού μπορεί να τρυπήσει το δέρμα.
Οι γιατροί χρησιμοποιούν συνήθως ακτινογραφίες για να ελέγξουν τη διάγνωση. Τα κατάγματα κοπώσεως είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν, επειδή μπορούν να μην εμφανιστούν αμέσως σε μια ακτινογραφία εντούτοις, μπορεί να υπάρξει πόνος, ερυθρότητα και ήπια διόγκωση.
 

Τύποι καταγμάτων

 • Κλειστό ή απλό κάταγμα. Το κόκκαλο είναι σπασμένο, αλλά το δέρμα δεν πληγώνεται.
   
 • Ανοικτό ή σύνθετο κάταγμα. Το δέρμα μπορεί να διαπεραστεί από το κόκκαλο ή από ένα χτύπημα που σκίζει το δέρμα κατά την διάρκεια του τραυματισμού. Το οστό μπορεί να είναι ή να μην είναι ορατό στην πληγή.
   
 • Εγκάρσιο κάταγμα. Το σπάσιμο είναι κάθετο στο μακρό άξονα του οστού.
   
 • Σπάσιμο «δίκην χλωρού ξύλου». Σπάσιμο σε μια πλευρά του οστού, που προκαλεί μια κάμψη στην άλλη πλευρά του .
   
 • Συντριπτικό κάταγμα. Ένα σπάσιμο που οδηγεί σε τρία ή περισσότερα τεμάχια οστών.
   

Η διαδικασία επούλωσης (πόρωση)

Μόλις ένα σπάσιμο εμφανίζεται, το σώμα ενεργεί για να προστατεύσει την τραυματισμένη περιοχή, που διαμορφώνει έναν προστατευτικό θρόμβο αίματος μέσα στον οποίο αρχικά δημιουργείται ινώδης και στη συνέχεια οστίτης ιστός (νέο οστό) .
Τα νέα "νήματα" των κυττάρων οστίτη ιστού αρχίζουν να αυξάνονται και στις δύο πλευρές της γραμμής σπασίματος. Αυτά τα νήματα αυξάνονται το ένα προς το άλλο μέχρι να κλείσει το κάταγμα
 

Θεραπεία για τα κατάγματα

Οι γιατροί χρησιμοποιούν γυψεπιδέσμους, νάρθηκες, ήλους, πλάκες με βίδες, σύρματα ή άλλες συσκευές για να κρατήσουν ένα σπάσιμο στη σωστή θέση κατά τη διάρκεια επούλωσης (πόρωσης) του κατάγματος.
 • Οι εξωτερικές μέθοδοι σταθεροποίησης περιλαμβάνουν τους επιδέσμους από γύψο ή φίμπεργκλας , τους νάρθηκες, και άλλες συσκευές.
   
 • Οι εσωτερικές μέθοδοι σταθεροποίησης κρατούν τα σπασμένα κομμάτια του οστού στην κατάλληλη θέση με μεταλλικές πλάκες, με ενδομυελικούς ήλους με βίδες και άλλες συσκευές μέχρι αυτό να «κολλήσει» πορωθεί.
   

Αποκατάσταση Τα κατάγματα παίρνουν αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες για να θεραπευτούν, ανάλογα με την έκταση του τραυματισμού την ηλικία του ασθενούς το είδος και μέρος του οστού που έσπασε και πόσο καλά ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας. Ο πόνος σταματά συνήθως πολύ πριν το σπάσιμο να είναι αρκετά στερεό να αντέξει τις πιέσεις της κανονικής δραστηριότητας.

Ακόμα και αφού αφαιρείται ο γύψος ή ο νάρθηκας σας, μπορεί να πρέπει να συνεχίσετε να προστατεύετε το σκέλος με μειωμένη δραστηριότητα έως ότου το οστό είναι αρκετά στερεό για να ανταποκριθεί στις φορτίσεις της κανονικής δραστηριότητας.
Συνήθως, ώσπου να ολοκληρωθεί η επούλωση (πόρωση) του κατάγματος, οι μύες ατροφούν επειδή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Ακόμα οι αρθρώσεις σας μπορεί να γίνουν "δύσκαμπτες" από την μη χρησιμοποίηση τους.
Θα χρειαστείτε μια περίοδο αποκατάστασης που περιλαμβάνει τις ασκήσεις και τη βαθμιαία αυξανόμενη δραστηριότητα προτού να φτάσετε επίπεδο λειτουργίας παραπλήσιο με αυτό προ του τραυματισμού σας

 

ΜΑΘΕΤΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ολική αρθροπλαστική γόνατος

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

 

Ανώδυνη, αναίμακτη, άμεση βάδιση, χωρίς τραυματισμό του εκτατικού μηχανισμού.
Η μετεγχειρητική αποκατάσταση γίνεται σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και είναι πλήρης με τον ασθενή να επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες πολύ πιο γρήγορα και χωρίς χωλότητα.
 
 

Μάθετε περισσότεραΚότσια - Διαδερμική χειρουργική

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΤΟΥ
ΒΛΑΙΣΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ

Κότσια - Διαδερμική χειρουργική
 

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική του άκρου ποδός είναι μια νέα επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης της παθολογίας του άκρου ποδός. (Κότσια, Γαμψοδακτυλία, Σφυροδακτυλία, ’κανθα πτέρνας, πτώση Μεταταρσίων, Μεταταρσαλγία κ.α.)

Το κότσι (κότσι του ράφτη) είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, περισσότερο υγείας και λιγότερο αισθητικής, που μπορεί τώρα να αντιμετωπισθεί εύκολα και απλά. Η χρήση ανώδυνης μικροχειρουργικής τεχνικής, διαδερμικά με τοπική αναισθησία, εξασφαλίζει ποιοτικό και μόνιμο αποτέλεσμα με νοσηλεία λίγων μόνο ωρών.

 

Μάθετε περισσότεραAMIS - Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική Ισχίου

Κότσια - Διαδερμική χειρουργική
 

Με τον όρο AMIS, αναφερόμαστε στην χειρουργική τεχνική προσπέλασης του ισχίου. Η βασική αρχή της τεχνικής αυτής, είναι η προσέγγιση του ισχίου από το ανατομικό μεσοδιάστημα που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μυς, τον ραπτικό και τον τείνοντα την πλατεία περιτονία. Με μια μόνο τομή, 6 εώς 8 cm.

 

Μάθετε περισσότερα