Εκτινασσόμενος Δάκτυλος

Εκτινασσόμενος Δάκτυλος

O Εκτινασσόμενος Δάκτυλος εμφανίζεται όταν περιορίζεται η κίνηση του τένοντα που ανοίγει και κλείνει το δάχτυλο. Η αιτία δεν είναι πάντα γνωστή. O Εκτινασσόμενος Δάκτυλος είναι πιο κοινός στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Εμφανίζονται πολύ συχνά στους ανθρώπους που είναι μεταξύ των ηλικιών 40 και 60 ετών. O Εκτινασσόμενος Δάκτυλος είναι πιο κοινός στους ανθρώπους με ορισμένα ιατρικά προβλήματα, όπως ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται συνηθέστερα σε τενοντοελυτρίτιδα των καμπτήρων τενόντων που δημιουργεί πάχυνση στο έλυτρό τους αντίστοιχα προς το σημείο της πρώτης τροχαλίας στην παλάμη.
 
Εξελίσσεται βραδέως, προκαλώντας ήπιο πόνο και όταν τα στενωτικά φαινόμενα γίνουν πλέον έντονα, η έκταση του δακτύλου γίνεται μόνο με παθητική κίνηση. Ο ασθενής έχει δυσκολία – που συχνά συνοδεύεται με πόνο – στην έκταση κυρίως του δακτύλου, αλλά μερικές φορές και στην κάμψη. Το δάκτυλο «κλειδώνει» σε θέση κάμψης και για την έκτασή του χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια, ή ακόμη και βοήθεια από το άλλο χέρι.

Συνήθως ψηλαφάται ένα μικρό ογκίδιο στη βάση του δακτύλου στην παλάμη. Η κατάσταση μπορεί να προσβάλλει συγχρόνως περισσότερα δάκτυλα.

Η θεραπεία είναι εξαιρετικά απλή και χωρίς επιπλοκές.

Για την οριστική αντιμετώπιση προτείνεται η χειρουργική αποκατάσταση. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, διενεργείται μικρή τομή του δέρματος, μήκους περίπου 2 εκατοστών στην παλάμη, και απελευθερώνεται η κίνηση των τενόντων του δακτύλου που πάσχει. Ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στο σπίτι του με έναν μικρό επίδεσμο στο χέρι, ενώ οι κινήσεις και η άσκηση του χεριού ξεκινάνε αμέσως μετά το χειρουργείο.