Αρθροσκόπηση - ΜηνισκεκτομήΗ αρθροσκόπηση γόνατος είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική κατά την οποία, μέσω μικρών οπών του δέρματος (περίπου 1 εκ), εισάγεται στην άρθρωση μία κάμερα, μέσω της οποίας γίνεται η επισκόπηση και η εύρεση της πιθανής βλάβης, και εργαλεία, με τα οποία διενεργούνται οι θεραπευτικές τεχνικές.

 

 

 

 

 

Συχνές Κακώσεις του γόνατος - Ρήξη μηνίσκου

Ένας πολύ συχνός τραυματισμός του γόνατος  είναι η ρήξη μηνίσκου. Εμφανίζεται ιδιαίτερα στους αθλητές και συχνότερα στους άνδρες.
 
 
Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δυο ημισεληνοειδή ινοχόνδρινα τμήματα, ο έσω και ο έξω μηνίσκος. Οι μηνίσκοι έχουν σαν κύρια λειτουργία τους την απορρόφηση των κραδασμών από το μηριαίο οστό στην κνήμη κατά ομαλό τρόπο, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον ρόλο τους ως «αμορτισέρ» επίσης έχουν σταθεροποιητική δευτερεύουσα λειτουργία στο  γόνατο και τέλος βοηθούν στην ομοιόμορφη κατανομή του βάρους του σώματος.
 
Η κάκωση προκαλείται συνήθως από απότομη στροφή του ποδιού, συχνά όταν το γόνατο είναι λυγισμένο και το άκρο πόδι πάνω στο έδαφος. Ωστόσο ο μηνίσκος μπορεί να υποστεί ρήξη χωρίς άμεσο τραυματισμό για παράδειγμα άτομα που στην δουλεία τους ασκούν μεγάλη καταπόνηση στα γόνατα έχουν κίνδυνο να πάθουν ρήξη μηνίσκου.
 
Αν πάθετε απότομα ρήξη θα αισθανθείτε ένα διαπεραστικό πόνο και ίσως να ακούσετε έναν ήχο τη στιγμή του τραυματισμού. Ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί με την κίνηση της άρθρωσης και μπορεί να εμφανιστεί οίδημα μετά από μερικές ώρες. Ο πόνος της ρήξης συνήθως είναι διαλείπων (κατά διαστήματα) και όχι συνεχής με μεγαλύτερη επιδείνωση στο γονάτισμα-βαθύ κάθισμα. Τέλος είναι πιθανό να μην μπορείτε να ισιώσετε το γόνατο, “μάγκωμα” της άρθρωσης, με επακόλουθο την αδυναμία  στήριξης  του σώματος.

Οι συχνότεροι τύποι ρήξης είναι:
 

εικόνα 1
  • με ελεύθερο άκρο (εικόνα 1)
  • σαν χειρολαβή κάδου (εικόνα 2)

εικόνα 2
 
Στις περιπτώσεις όπου η ρήξη του μηνίσκου προκαλεί τέτοιου είδους ενοχλήσεις  η θεραπεία γίνεται με αρθροσκόπηση με εξαιρετικά αποτελέσματα.
 

Τι μπορείτε να κάνετε;

Αρχικά πρέπει να σας εξετάσει ένας ορθοπαιδικός και   σε δεύτερο χρόνο πρέπει να γίνει μια μαγνητική για να επιβεβαιωθεί  η ρήξη του μηνίσκου.
 
Η επέμβαση δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο, ο ασθενής εισέρχεται το πρωί και εξέρχεται την ίδια μέρα, βαδίζοντας αρχίζοντας ένα πρόγραμμα  μυϊκής ενίσχυσης και φυσικοθεραπείας.
 
Οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν την άρθρωση στο χρονικό διάστημα των 0-1 εβδομάδων.

 

 

ΜΑΘΕΤΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

AMIS - Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική Ισχίου

Κότσια - Διαδερμική χειρουργική
 

Με τον όρο AMIS, αναφερόμαστε στην χειρουργική τεχνική προσπέλασης του ισχίου. Η βασική αρχή της τεχνικής αυτής, είναι η προσέγγιση του ισχίου από το ανατομικό μεσοδιάστημα που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μυς, τον ραπτικό και τον τείνοντα την πλατεία περιτονία. Με μια μόνο τομή, 6 εώς 8 cm.

 

Μάθετε περισσότεραΚότσια - Διαδερμική χειρουργική

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΤΟΥ
ΒΛΑΙΣΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ

Κότσια - Διαδερμική χειρουργική
 

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική του άκρου ποδός είναι μια νέα επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης της παθολογίας του άκρου ποδός. (Κότσια, Γαμψοδακτυλία, Σφυροδακτυλία, ’κανθα πτέρνας, πτώση Μεταταρσίων, Μεταταρσαλγία κ.α.)

Το κότσι είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, περισσότερο υγείας και λιγότερο αισθητικής, που μπορεί τώρα να αντιμετωπισθεί εύκολα και απλά. Η χρήση ανώδυνης μικροχειρουργικής τεχνικής, διαδερμικά με τοπική αναισθησία, εξασφαλίζει ποιοτικό και μόνιμο αποτέλεσμα με νοσηλεία λίγων μόνο ωρών.

 

Μάθετε περισσότεραΟλική αρθροπλαστική γόνατος

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

 

Ανώδυνη, αναίμακτη, άμεση βάδιση, χωρίς τραυματισμό του εκτατικού μηχανισμού.
Η μετεγχειρητική αποκατάσταση γίνεται σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και είναι πλήρης με τον ασθενή να επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες πολύ πιο γρήγορα και χωρίς χωλότητα.
 
 

Μάθετε περισσότερα