Διαδερμική Ενδοσκοπική Αποσυμπίεση Κήλης

 Μία νέα (τεχνολογία-επέμβαση) για τη θεραπεία της οσφυαλγίας
Οδηγός για ασθενείς που πάσχουν από δισκοκήλη

Τι είναι ο μεσοσπονδύλιος δίσκος και πώς δημιουργείται η κήλη

 
Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 24 σπονδύλους. Μεταξύ των σωμάτων των σπονδύλων υπάρχουν οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, που αποτελούνται από τον πηκτοειδή πυρήνα (μοιάζει με ζελέ ) και τον ινώδη δακτύλιο που περιβάλλει τον πυρήνα. Ενώ ο πυρήνας δρα σαν σπόγγος, απορροφώντας τις πιέσεις που ασκούνται στη σπονδυλική στήλη, ο ινώδης δακτύλιος συμβάλλει στο να κρατά τον πυρήνα στο εσωτερικό του δίσκου.

Σαν κήλη του δίσκου (δισκοκήλη) ονομάζουμε την κατάσταση εκείνη όπου έχουμε μετατόπιση του πηκτοειδούς πυρήνα, προκαλώντας πίεση στα εξερχόμενα νεύρα.

Ανάλογα με το ποιό νεύρο πιέζεται, έχουμε πόνο στο πίσω μέρος του ποδιού, κατάσταση που ονομάζεται ισχιαλγία. ¨Οταν δεν έχουμε ρήξη του ινώδους δακτυλίου , τότε μιλάμε για προβολή του δίσκου ενώ όταν συνυπάρχει και ρήξη του ινώδους δακτυλίου, τότε μιλάμε για πρόπτωση αυτού.
 
Εχω κήλη του δίσκου. Τι κάνω μετά ?
Ακολουθώ πρόγραμμα συντηρητικής αγωγής για 4-6 εβδομάδες που περιλαμβάνει ξεκούραση, φάρμακα και φυσιοθεραπείες. Αν ο πόνος δεν υποχωρεί αρκετά, τότε θεωρείσαι υποψήφιος για χειρουργική θεραπεία όπως είναι η μικροδισκεκτομή ( αφαίρεση μόνο του προβαλλόμενου τμήματος του δίσκου ). Πρίν από αυτό πλέον υπάρχει μια λιγότερο επεμβατική μέθοδος που ονομάζεται Διαδερμική Ενδοσκοπική Αποσυμπίεση (ΔΕΑ).
 

Πώς λειτουργεί ? Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνουμε αφαίρεση δισκικού υλικού, μειώνουμε την πίεση από τα νεύρα και κατ΄επέκταση επιτυγχάνουμε μείωση του πόνου στον ασθενή.
Η επέμβαση γίνεται στο χειρουργείο υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο και με τοπική αναισθησία. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι απαιτείται μόνο ένα τσίμπιμα στη μέση, παρόμοιο με μια απλή ένεση. Μια αυλοφόρος βελόνη εισάγεται στον παθολογικό μεσοσπονδύλιο δίσκο, από την πίσω μεριά του σώματος και δια μέσω του αυλού της, εισάγεται στυλεός που φέρει περιστρεφόμενο άκρο. Λόγω της περιστροφής (Αρχή του Αρχιμήδη ), περιεχόμενο από τον πηκτοειδή πυρήνα μαζεύεται στο στυλεό και αφαιρείται χωρίς να τραυματίσουμε τους γύρω ιστούς εξασφαλίζοντας έτσι τη σταθερότητα της περιοχής και φυσικά την ταχεία ανάρρωση.

 

Ποιό μέρος της σπονδυλικής στήλης μπορεί να θεραπευθεί ? Ολη η οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης με μια μικρή τεχνική δυσκολία στο 05-Ι1 ΜΔ
λόγω ανατομικών σχέσεων της σπονδυλικής στήλης με τη λεκάνη.

 

Πριν το χειρουργείο

 • Ενημερώνεις το γιατρό για τα φάρμακα που παίρνεις, αλλεργίες ή   οποιαδήποτε άλλα ιατρικά προβλήματα
   
 • Μην παίρνεις ασπιρίνη ή άλλα αντιπηκτικά για 5-7 μέρες πριν την επέμβαση
   
 • Μην παίρνεις αντιφλεγμονώδη για 3 μέρες πριν την επέμβαση
   
 • Μην παίρνεις τροφή ή νερό 8 ώρες πριν την επέμβαση.
   
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης
 • Θα σου χορηγηθεί ενδοφλέβιος ορός, και θα συνδεθείς με καρδιολογικά μηχανικά μηχανήματα για τη δική σου ασφάλεια.
   
 •  Η επέμβαση θα γίνει με τοπική αναισθησία και για την ακριβή κατεύθυνση του στυλεού στον πάσχοντα δίσκο θα βρίσκεσαι υπό συνεχή ακτινοσκοπικό έλεγχο.
   
Μετά την επέμβαση
 • Θα παραμείνεις για περίπου 15-20 λεπτά στο χώρο ανάνηψης.
   
 • Θα πρέπει για 2-3 μέρες να αποφύγεις να κάθεσαι ή να βαδίζεις για περισσότερο από 30 λεπτά τη φορά.
   
 • Θα σου χορηγηθούν αντιφλεγμονώδη για περίπου 10 μέρες.
   
 • Σχεδίασε την επιστροφή σου στις φυσιολογικές δραστηριότητές σου, μετά από 30 μέρες περίπου.
   
 • Δε χρειάζονται κηδεμόνες οσφύος.
   
Ο χρόνος αποθεραπείας ποικίλει από ασθενή σε ασθενή.

ΜΑΘΕΤΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

AMIS - Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική Ισχίου

Κότσια - Διαδερμική χειρουργική
 

Με τον όρο AMIS, αναφερόμαστε στην χειρουργική τεχνική προσπέλασης του ισχίου. Η βασική αρχή της τεχνικής αυτής, είναι η προσέγγιση του ισχίου από το ανατομικό μεσοδιάστημα που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μυς, τον ραπτικό και τον τείνοντα την πλατεία περιτονία. Με μια μόνο τομή, 6 εώς 8 cm.

 

Μάθετε περισσότεραΟλική αρθροπλαστική γόνατος

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

 

Ανώδυνη, αναίμακτη, άμεση βάδιση, χωρίς τραυματισμό του εκτατικού μηχανισμού.
Η μετεγχειρητική αποκατάσταση γίνεται σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και είναι πλήρης με τον ασθενή να επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες πολύ πιο γρήγορα και χωρίς χωλότητα.
 
 

Μάθετε περισσότεραΚότσια - Διαδερμική χειρουργική

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΤΟΥ
ΒΛΑΙΣΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ

Κότσια - Διαδερμική χειρουργική
 

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική του άκρου ποδός είναι μια νέα επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης της παθολογίας του άκρου ποδός. (Κότσια, Γαμψοδακτυλία, Σφυροδακτυλία, ’κανθα πτέρνας, πτώση Μεταταρσίων, Μεταταρσαλγία κ.α.)

Το κότσι (κότσι του ράφτη) είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, περισσότερο υγείας και λιγότερο αισθητικής, που μπορεί τώρα να αντιμετωπισθεί εύκολα και απλά. Η χρήση ανώδυνης μικροχειρουργικής τεχνικής, διαδερμικά με τοπική αναισθησία, εξασφαλίζει ποιοτικό και μόνιμο αποτέλεσμα με νοσηλεία λίγων μόνο ωρών.

 

Μάθετε περισσότερα