Μεταταρσαλγία

Με τον όρο μεταταρσαλγία εννοούμε τον πόνο στην πελματιαία επιφάνεια του πρόσθιου ποδιού και ειδικά στην περιοχή κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων. 

Η μεταταρσαλγία είναι σύμπτωμα και όχι πάθηση. Η μεταταρσαλγία συνοδεύεται πολύ συχνά από υπερκερατώσεις (κάλους) κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων.
 
Αιτιολογία της μεταταρσαλγίας.

1. Μεταταρσαλγία μηχανικής αιτιολογίας : Σε αυτήν οδηγούν οι παραμορφώσεις των δακτύλων, η αστάθεια της μεταταρσοφαλαγγικής άρθρωσης, η δυσαναλογία μήκους μεταξύ των μεταταρσίων, η κοιλοποδία και η μεταφερομένη μεταταρσαλγία η οποία είναι συχνή στον βλαισό μεγάλο δάκτυλο (κότσι).

2. Μεταταρσαλγία αρθριτικής αιτιολογίας : Σε αυτής οδηγούν οι αρθροπάθειες, όπως εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα, οι φλεγμονώδους αιτιολογίας αρθρίτιδες (ρευματοειδής αρθρίτιδα), οι οροαρνητικές φλεγμονώδεις αρθρίτιδες και οι κρυσταλλοπάθειες (ουρική αρθρίτιδα).

3. Νευρικής αιτιολογίας : Τα μεσοδακτύλια νευρώματα αποτελούν συχνά αιτία μεταταρσαλγίας, με πολύ σύνηθες το νεύρωμα Μοrton, το οποίο βρίσκεται στο τρίτο μεσοδακτύλιο διάστημα (μεταταρσαλγία Morton).

4. Ιδιοπαθής : Είναι συχνή μεταταρσαλγία σε αθλητές δρόμου, σε εργάτες με πολύωρη ορθοστασία και σε γυναίκες που φορούν ψηλοτάκουνα παπούτσια για πολλές ώρες. Τα ηλικιωμένα άτομα παρουσιάζουν μεταταρσαλγία λόγω της ατροφίας του λιπώδους σώματος των κεφαλών των μεταταρσίων και λόγω της εκφύλισης και της ανισορροπίας των μυών του προσθίου ποδός. Ο συνδυασμός αυτός οδηγεί σε «πτώση» μεταταρσίων. Οι κεφαλές μένουν ακάλυπτες και είναι επώδυνες κατά τη βάδιση.
 
 
 
Η πλειονότητα των περιπτώσεων ασθενών με μεταταρσαλγία βελτιώνεται ικανοποιητικά με ειδικά ορθωτικά πέλματα ή και υποδήματα. Ο στόχος της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι να ανυψωθούν τα μετατάρσια. Αυτό μπορεί να γίνει με υποκεφαλικές οστεοτομίες μεταταρσίων ή οστεοτομίες διάφυσης μεταταρσίων. Και εδώ η διαδερμική χειρουργική τεχνική έχει εφαρμογή με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.
 
 

ΜΑΘΕΤΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

AMIS - Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική Ισχίου

Κότσια - Διαδερμική χειρουργική
 

Με τον όρο AMIS, αναφερόμαστε στην χειρουργική τεχνική προσπέλασης του ισχίου. Η βασική αρχή της τεχνικής αυτής, είναι η προσέγγιση του ισχίου από το ανατομικό μεσοδιάστημα που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μυς, τον ραπτικό και τον τείνοντα την πλατεία περιτονία. Με μια μόνο τομή, 6 εώς 8 cm.

 

Μάθετε περισσότερα



Ολική αρθροπλαστική γόνατος

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

 

Ανώδυνη, αναίμακτη, άμεση βάδιση, χωρίς τραυματισμό του εκτατικού μηχανισμού.
Η μετεγχειρητική αποκατάσταση γίνεται σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και είναι πλήρης με τον ασθενή να επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες πολύ πιο γρήγορα και χωρίς χωλότητα.
 
 

Μάθετε περισσότερα



Κότσια - Διαδερμική χειρουργική

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΤΟΥ
ΒΛΑΙΣΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ

Κότσια - Διαδερμική χειρουργική
 

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική του άκρου ποδός είναι μια νέα επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης της παθολογίας του άκρου ποδός. (Κότσια, Γαμψοδακτυλία, Σφυροδακτυλία, ’κανθα πτέρνας, πτώση Μεταταρσίων, Μεταταρσαλγία κ.α.)

Το κότσι είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, περισσότερο υγείας και λιγότερο αισθητικής, που μπορεί τώρα να αντιμετωπισθεί εύκολα και απλά. Η χρήση ανώδυνης μικροχειρουργικής τεχνικής, διαδερμικά με τοπική αναισθησία, εξασφαλίζει ποιοτικό και μόνιμο αποτέλεσμα με νοσηλεία λίγων μόνο ωρών.

 

Μάθετε περισσότερα