Shape.gr: Μέθοδος χειρουργικής επέμβασης AMIS
10 ΔΕΚ

Shape.gr: Μέθοδος χειρουργικής επέμβασης AMIS

Τι είναι η ολική αρθροπλαστικη ισχίου;

 
Η χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου αποσκοπεί στην αντικατάσταση του κατεστραμμένου οστού και του χόνδρου της άρθρωσης μέ πλαστικά ή κεραμικά και μεταλλικά εξαρτήματα. Μια πρόθεση ισχίου είναι μια τεχνητή άρθρωση, που αποτελείται από ένα μηριαίο στειλεό με κεφαλή (σφαίρα) και ένα κυπέλλιο κοτύλης (υποδοχή της σφαίρας). Ο στειλεός είναι συνήθως κατασκευσμένος από κράμα τιτανίου, το οποίο εγγυάται μέγιστη βιοσυμβατότητα. Η μηριαία κεφαλή είναι κατασκευασμένη από κεραμικό ή μέταλλο. Επίσης, το κυπέλλιο είναι κατασκευασμένο από κράμα τιτανίου, με μια πορώδη επιφάνεια, που εγγυάται τέλεια οστεοενσωμάτωση. Μια εσωτερική επένδυση του κυπελλίου, από κεραμικό ή από πολυαιθυλένιο (πλαστικό υλικό), εξασφαλίζει μια μακρά διάρκεια ζωής της τεχνητής άρθρωσης, ακόμη και όταν φορτίζεται έντονα.
 
Γιατί ολική αντικατάσταση ισχίου ;
Με σχεδόν 70 χρόνια ιστορίας, η χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι μια πολύ συνηθισμένη και ασφαλής επέμβαση για τη θεραπεία της σοβαρής αρθροπάθειας.
 
Ποια τα οφέλη της επιτυχημένης ολικής αντικατάστασης ισχίου;
  • Μείωση του πόνου του ισχίου, ο πόνος θα μειωθεί γρήγορα και δραστικά, και συνήθως εξαφανίζεται τελείως.
     
  • Ανάκτηση της κινητικότητας, το ισχίο  λειτουργεί με μικρότερη προσπάθεια, και θα φθάσει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο της κινητικότητας που είχε αρχικά!
     
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής οι καθημερινές δραστηριότητές  και η κοινωνική ζωή δεν θα περιορίζονται πλέον από τον πόνο και την μειωμένη κινητικότητα!
     

Με τον όρο AMIS αναφερόμαστε στη χειρουργική τεχνική προσπέλασης του ισχίου. Η βασική αρχή της τεχνικής αυτής είναι η προσέγγιση του ισχίου από το ανατομικό μεσοδιάστημα που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μυς, το ραπτικό και τον τείνοντα την πλατεία περιτονία. Το πλεονέκτημα είναι διπλό. Εκτός από το δέρμα, ουσιαστικά δεν κόβουμε κάποιον άλλο ιστό μέχρι να φτάσουμε στην άρθρωση του ισχίου. Απλά απωθούμε τους μυς χωρίς να τους τραυματίζουμε. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι είμαστε ακριβώς απέναντι από την κοτύλη με αποτέλεσμα την άριστη ορατότητα της περιοχής.

Γιατί είναι καλύτερη;
 
Τα τελευταία χρόνια στην Ελβετία έγιναν συγκριτικές μελέτες σε ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική ισχίου, είτε με την κλασική οπισθοπλάγια προσπέλαση είτε με την AMIS. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία ισχίου ένα χρόνο μετά την επέμβαση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περισσότεροι ασθενείς της υποομάδας της οπισθοπλάγιας προσπέλασης είχαν ινώδη εκφύλιση του μέσου γλουτιαίου, ενός από τους βασικότερους μυς του ισχίου. Αντίθετα, οι ασθενείς με την πρόσθια προσπέλαση παρουσίαζαν ανατομία παραπλήσια με τη φυσιολογική. Εξυπακούεται ότι οι βλάβες αυτές θα είναι δυνητικά πολύ μεγαλύτερες σε μια ενδεχόμενη μελλοντική αναθεώρηση του χειρουργείου.

 
  • Είναι σχετικά ατραυματική ως προς τα ανατομικά στοιχεία της περιοχής.
  • Χρησιμοποιούμε ακριβώς τα ίδια υλικά που για χρόνια έχουν δοκιμαστεί στην ολική αρθροπλαστική ισχίου.
  • Γίνεται με τομή από 6 ως 8 cm, σε αντιδιαστολή με τα 15 τουλάχιστον cm της κλασικής τομής.
  • Διατηρούμε τον αρθρικό θύλακο, γεγονός που προσδίδει μετεγχειρητική σταθερότητα στην άρθρωση.
  • Έχουμε πολύ λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο.
  • Ο μυϊκός τόνος δεν επηρεάζεται μετεγχειρητικά και ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί σχεδόν άμεσα με μερική ή και πλήρη φόρτιση.
  • Έχουμε πολύ μικρό κίνδυνο μετεγχειρητικού εξαρθρήματος.
  • Έχουμε πολύ λιγότερη περιεγχειρητική αιμορραγία (λιγότερες μεταγγίσεις).
  • Οι ασθενείς επιστρέφουν γρηγορότερα στις καθημερινές δραστηριότητες και την οδήγηση.
  • Χρειάζεται μικρότερη παραμονή στο Νοσοκομείο.

     
Πού βρίσκει εφαρμογή;

Η AMIS μπορεί να εφαρμοστεί σε υποκεφαλικά κατάγματα του μηριαίου και φυσικά στην ολική αρθροπλαστική ισχίου ή και στην αναθεώρηση αυτής.
 
Ποιες είναι οι σχετικές αντενδείξεις;

Υψηλά εξαρθρήματα ισχίου και βαρεία δυσπλασία της περιοχής, μπορεί να έχουν διαφοροποιημένη ανατομία και να χρειάζονται εκτεταμένες κινητοποιήσεις μυών. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια πιο ευρεία προσπέλαση μπορεί να έχει περισσότερα πλεονεκτήματα.
Συμπερασματικά, η πρόσθια προσπέλαση στη χειρουργική ισχίου είναι η πιο ατραυματική από τις μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες προσπελάσεις και σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος της χειρουργικής τομής, είναι ιδανική λύση για τη χειρουργική του ισχίου.
 

 
Ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα : www.advancedorthopedics.gr